Aspartam er IKKE farligt

Det bliver undersøgt igen og igen og hver gang giver undersøgelserne samme resultat. Aspartam er IKKE farligt at indtage. Det er også resultatet af en ny undersøgelse foretaget af EU.

Det sker af og til at European Food Safety Authority (EFSA) bliver bedt om at lave en risikovurdering på aspartam på baggrund af eksisterende litteratur. Og undersøgelserne viser det samme hver gang – en frikendelse af aspartam. Den nye undersøgelse har kigget på alt forskning der er lavet mht. aspartam siden 60’erne.

Hvor giftigt er aspartam?

Aspartam blev godkendt som sødestof i 1981 under navnet Nutrasweet. Lige siden dengang har det været udsat for stor debat for hvorvidt det skulle være skadeligt at indtage for mennesker. Dette skyldes måske at det ved nedbrydningen i kroppen også dannes methanol (træsprit), som senere omdannes til methanal (formaldehyd). Dette er giftigt – men IKKE i de mængder man får fra almindelig indtagelse af aspartam.

Man skal jo altid huske på at giftighed af stoffer afhænger ikke af hvad man spiser – men hvor meget man spiser. Grænseværdien lægges typisk en faktor 100 under den grænse hvor man i dyreforsøg har kunnet påvise en toxikologisk virkning.

Grænseværdien for aspartam er i EU på 40 mg pr. kg kropsvægt pr. dag. Det betyder at hvis du vejer 70 kg må du altså indtage 2,8 g aspartam. En halv liter light sodavand må maksimum indeholde 0,3 g aspartam. Det betyder altså at du skal drikke over 9 sodavand om dagen for at nå grænseværdien for aspartam.

Igen skal man jo så huske på at grænseværdien er sat en faktor 100 under den faktisk giftige grænse. Dette betyder altså at du skal drikke 900 sodavand for at kunne se en giftig virkning. Jeg tror næppe at nogen vil indtage 900 sodavand pr. dag – og hvis de gør er der nok andre toksikologiske virkninger.

Det er dog vigtig at understrege, at hvis man lider af PKU (Føllings syge), så ER aspartam giftigt. Det skyldes at det nedbrydes også til Phenylalanin – og dette er netop den aminosyre der ikke kan nedbrydes ved PKU.

Spørgsmål og svar til de største myter

Især hjemmesiden aspartam.dk kommer med mange usande påstande, der kun kan betragtes som pseudovidenskabelige. Tilknyttet samme hjemmeside er nogle forskellige facebooksider, hvor de samme myter spredes.

Kan Aspartam give træsprit i kroppen?

Det er sådan set korrekt at aspartam omdannes til træsprit (methanol) i kroppen og at dette forbrændes, som alle andre alkoholer, til formaldehyd (methanal) og senere til myresyre (methansyre). Det er der ikke noget forkert i. Dette skyldes at aspartam er opbygget af de to aminosyrer L-aspartat og L-phenylalanin samt methanol. Og så er det jo klart at når dette stof skal nedbrydes i kroppen, kommer der naturligvis methanol.

Men her er jeg nødt til at understrege en hovedsætning inden for toksikologi:

Giftighed handler IKKE primært af stoffet, men af mængden!

Og de mængder af methanol man får i kroppen er ikke i mængder hvor det kommer i nærheden af at være giftig. I øvrigt er der mange andre ting i vores mad, som også giver anledning til at vi får methanol i kroppen. Dette kan vores krop sagtens håndtere og det er også derfor vi har enzymer til at nedbryde disse alkoholer.

Så ja: Aspartam giver anledning til methanol i kroppen og det er IKKE farligt! Methanol er kun farligt i større mængder og det indtager man ikke ved et almindeligt forbrug af aspartamholdige fødevarer.

Er Aspartam sødere end sukker?

Nogle gange hævdes det som et problem at aspartam skulle være sødere end sukker. Og til det må jeg bare sige – “Og hvad så?”. Det er korrekt at aspartam er mere potent end sukker, dvs. en mindre mængde opfattes af tungens sødmereceptorer som mere søde. Men det er der heller ikke noget galt i. Det gør bare at vi kan indtage mindre mængder af det og det er jo godt.

Er Aspartam er udvundet af genmodificerede bakterier?

Det er korrekt at aspartam til nogle lande, f.eks. USA, produceres ved genteknologi. Det foregår ved at man får bakterier til at producere det, ved at inkorporere et gen i bakterien E. coli. Det er en meget almindelig og helt ufarlig teknologi, som også mange lægemidler er lavet udfra. Grunden til at man bruger E. coli er fordi det er en af de bakterier vi ved mest om.

Til mange lande, heriblandt Storbritanien, produceres Aspartam ikke ved genteknologi. Og selvom det gjorde er der intet galt ved dette.

12 comments

 1. Argumenterne virker lidt overfladiske.
  Stoffet i sig selv er ikke en gift.
  Så langt så godt.

  Men hvad er cocktaileffekten?
  Hvad med oplevelsen af øget sult?
  Hvad med oplevelsen af at få hovedpine?

  At aspartam er blevet frikendt igen og igen kan lyde godt. Men hvis det er den samme gamle reference fra 1960 man undersøger igen, så er der jo ikke noget at sige til, at alle komme frem til samme konklusion.

 2. tror egentlig bare, at det der igen og igen bliver den samme konklusion, er ” ALT MED MÅDE”. Hvis vi mennesker nu kunne leve efter dette, så ville vi undgå mange sygdomme..

 3. Hvor meget bliver de nu betalt for denne nye viden,milliarder af reklamekroner er brugt på at indbilde folk,at skadelige kemiske giftstoffer i mad skulle være enten helsefremmende eller hjælpe folk med at tabe sig.begge påstande er falske,eftersom den nyeste forskning har vist,at sødemidler slet ikke slanker-men feder og giver hjerteproblemer.Desværre har brugen af sødemidler vist sig at være yderst indbringende.
  Forud for FDA’s godkendelse af aspartam i 1981 og lige siden har prominente videnskabsfolk,over hele verden,på basis af deres undersøgelser,advaret imod brugen af aspartam i kosten det betyder at indtil nye forsøg beviser noget andet,så anses aspartam fortsat at være et giftstof,der er årsag til 92 anmeldte symptomer,som FDA selv har registreret.det betyder også at enhver der indtager aspartam er udsat for at få en mængde fysiologiske og psykologiske komplikationer der inkludere blindhed,sindsyge,dødsfald,o.s.v. Mennesker der indtager for store mængder aspartinsyre frembringer for mange neurotransmittere i visse områder af hjernen,denne overproduktion skader eller dræber dine neuroner de bliver overstimuleret og ødelagt og dermed udvikler symptomer sig som ofte bliver diagnosticeret som,Multiple Sclerose eller Alzheimer,eller Parkinsons syge andre som ikke er blevet diagnosticeret oplever typisk hukommelsestab sexuel disfunktion blindhed eller svækket syn uregelmæssig hjerterytme eller hovedpine O.S.V.
  Så der er noget at tænke over men hvorfor løbe en risiko det er dit velbefindende det drejer sig om,og ikke de penge som de store firmaer tjener ved at snyde og bedrage os der er heldigvis ærlige både læger og forskere til endnu.

   1. Jens – er du tilfældigvis iført et fårekostume? Tror man på alt hvad myndighederne siger er man et naivt fjols aka får – mææææ…..

   2. Jeg ved at mine migræne anfald stopped da jeg holde med at indtage aspartam. Det kan såfølgelig være en tilfældighed eller også kan jeg faktisk ikke tåle det skidt.

  1. Og det er sjovt at ingen overvejer at sukkerindustrien også har mange penge på spil, og ligeledes er truet af sødemidler. Sjovt at ingen overvejer at sukkerindustrien pumpede mange penge i kampen mod sødemidler i eksempelvis 90’erne. Men det er jo så bare den anden side af sagen, sandheden er jo nok midt i mellem, og her viser forskningen at sødemidler er langt mere sikre, hvis alternativet er sukker.

 4. Nathalie – Jeg lever i bedste velgående og har drukket og spist aspartam i mange år nu.. hvad er alternativet? Sukker? prøv at læs om stoffet sukker.. så kan du tilføje 3 gange så mange følgesygdomme og dødsfald.. man har aldrig kunne reflektere et direkte dødsfald til aspartam.. hvor mange dør hvert år af sukkersyge og fedme?

 5. prøv at google om aspatam,
  uha har ikke ingen bivirkninger, hvor er det så lige jeg får blod i afføringen af det fra de gange jeg drak noget med det i og kun de gange,
  sukker er et naturprodukt som kroppen skal bruge for at leve, faktisk så skal vores hjerne bruge ½% af vores daglige behov for at virke,
  der registeres 200 mennesker årligt i USA der dør af aspatam
  og det her ingen bivirkninger så læs

  http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dailys/03/jan03/012203/02p-0317_emc-000199.txt

  http://aspartam.dk/9823462041/Aspartam%20forgiftede%20mennesker%20fort%C3%A6ller

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *