Magnetsmykker – fup eller fakta?

Kan magnetsmykker tage ledsmerter ved for eksempel leddegigt? Vi kigger på hvad den alternative behandling går ud på.

På markedspladser kan man købe de såkaldte magnetsmykker, der på overfladen ligner almindelige smykker, men som påstås at have en lindrende virkning mod ledsmerter. Hvis man har leddegigt ved man godt, at det kan være meget generende og man vil gøre alt for at smerterne bliver lindrende. Derfor er det nemt at falde for sælgere der prøver at sælge disse magnetsmykker.

Hvordan påstås de at virke?

Magnetsmykker er alternativ behandling, dvs. der er ikke nogen evidens for deres virkning. Som regel kommer disse alternative behandlere dog alligevel med deres egen hypotese der demonstrerer hvordan de mener de virker.

På diverse hjemmesider for magnetsmykker, påstår de at magnetsmykker virker ved at den magnetismen lader blodlegemerne negativt, når blodet passerer i blodkarrene under et magnetsmykke. Det skulle så angiveligt forhindre blodlegemerne i at klumpe sammen og dermed bedre blodgennemstrømningen.

Men virker de så?

Der er absolut ingen evidens for at magnetsmykker virker. I 2007 viste et review at magnetsmykker ikke virker smertelindrende for slidgigt, leddegigt eller fibromyalgi.

Et andet review fra 2013 bekræftede at magnetsmykker ikke har nogen smertelindrende effekt i forhold til placebo.

Skal jeg så købe magnetsmykker?

Der er i forskningen altså ingen tvivl om at magnetsmykker ikke er andet end et smykke. De hjælper ikke på smerter – i hvert fald ikke bedre end placebo.

Så hvis du ser et magnetsmykke, skal du ikke købe det fordi du håber det hjælper på dine ledsmerter, men derimod fordi du synes det er pænt.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *